Consell: aliments per combatre el fred

El post d’avui va molt relacionat amb l’època de l’any en què estem, fins al 21 de desembre no comença l’hivern però el fred ja el tenim aquí i els nostres armaris comencen a omplir-se d’abrics, guants i bufandes.
Amb l’arribada del fred l’armari ha canviat, però, què passa amb el nostre rebost i nevera? A l’estiu portem una dieta generalment més lleugera incloent amanides i plats freds, en canvi, a l’hivern tendim, a incloure aliments calents i de cullera.
Ja sigui a causa del canvi climàtic o de la influència dels cicles naturals de temperatura l’hivern és suau i curt, però per combatre millor el fred en aquests mesos us recomano els següents aliments.
Plats i aliments ideals per combatre el fred

 • Sopes: plat ideal per entrar en calor, sopes de tot tipus pollastre, peix i si ets vegetarià de verdures, hi ha opcions per a tots. Les sopes ens aporten minerals i vitamines amb un baix contingut calòric, en una sopa les calories les aportarà principalment la pasta (fideus, sèmola …) que hi afegeixis. I si vols fer de la sopa un plat únic i equilibrat pren-ne amb pasta i carn, peix o ou.
 • Cremes: Plat versàtil, pots preparar cremes calentetes de carbassa, carbassó, bolets o fins i tot de pebrots !!

cremacalabaza
Si vols que el teu crema sigui poc calòrica prepara-la amb llet desnatada. Ens aporten vitamines, minerals i fibra, la llet o formatge que li afegeixis t’aportarà proteïnes.
 

 • Llegums: Els plats de “cullera” amb llegums són típics de l’hivern perquè són plats calents, energètics i generalment saludables, però ULL! Evita afegir un excés de greixos saturats. El major percentatge de calories les hem d’ingerir d’hidrats de carboni complexos no de greixos.
 • Infusions i tes: El tè té substàncies antioxidants però si t’afecta la teïna pots prendre un altre tipus d’infusions com camamilla, menta o rooibos.
 • Xocolata: és un aliment calòric i boníssim, almenys per a molts de nosaltres. Conté teobromina, substància que estimula el sistema nerviós central però de manera més feble que la cafeïna. La teobromina es troba a la pasta de cacau, per això depenent del tipus de xocolata ingerim més o menys quantitat. La xocolata blanca no en conté ja que està feta amb mantega de cacau, en canvi la xocolata més pura o la xocolata calenta si contindrà teobromina.
 • Fruits Secs: Són energètics, i tenen vitamina E que és antioxidant i ens ajuda a mantenir les defenses.

En general els aliments que prenem per combatre el fred són aliments energètics i plats calents això té un perquè.
Com reacciona l’organisme quan tenim fred?
Per no perdre la calor corporal es produirà una vasoconstricció a la pell, la circulació a les extremitats serà menor, menys flux i més lenta. Tindrem un to de pell pàl·lid o lilós. Si prenem aliments calents evitarem la vasoconstricció perifèrica.
Els músculs es contreuen per produir calor i això farà que el metabolisme augmenti. De manera que prendre unes calories de més no serà preocupant.
Si tens tendència a molèsties cervicals, compte!
combatir-el-frio
Abriga’t amb una bona bufanda i guants i evita passar fred perquè els teus músculs no hagin de suportar una contracció mantinguda a la qual no estan preparats.
L’alcohol no és una bona solució per combatre el fred, no augmenta la temperatura corporal sinó que produeix una vasodilatació cutània pel que perdrem calor en lloc de generar.
En l’alimentació a més de nodrir-nos entren en joc altres aspectes socials, les celebracions les solem fer al voltant d’una taula. De forma tradicional a diferents festivitats trobem algun plat típic adequat a l’època de l’any, encara que en els últims anys els mesos de fred cada vegada són menys, tenim plats tradicionals d’hivern.
Plats tradicionals per combatre el fred

 • Sopa d’All: Típica sopa castellana per combatre el fred, tradicionalment es prenia entre la classe més humil pel seu baix cost, té com a ingredients principals l’all, el pa i ou.
 • Ragú amb polenta: És un plat italià que es pren en els mesos d’hivern, es prepara generalment amb carn de vedella a trossets petits o picada guisada amb tomàquet. S’acompanya de polenta que és farina de blat de moro. És un plat energètic.
 • Sopa de Galets: plat típic català que es pren en Nadal. És un brou que es prepara durant hores perquè quedi concentrat, la pasta que es cou en el brou són els galets, una pasta buida gran. Per completar el plat s’afegeix les proteïnes, la pilota, carn picada de porc, vedella, ou i pa ratllat unit formant una pilota que es cou també en el brou. Una altra manera de presentació és omplir els galets amb la carn.
 • Cassoulet: Plat tradicional del sud de França, elaborat amb carn d’ànec, botifarra i mongetes blanques encara que es poden incloure altres carns. Combina 2 tipus de coccions, primer es cuina al foc passant després al forn amb pa esmicolat que torrat.

I si vols mantenir els teus defenses pren aliments amb ferro, zinc, i vitamines antioxidants A, C, E. Si vols saber quins aliments t’ajuden a combatre la grip i els refredat clica aquí i llegeix el post en què vaig parlar sobre aquest tema.
Prendre vitamina C ajuda a una millor absorció del ferro.
Alguns consells:

 1. Si vols tenir una sopa o crema sempre a punt. Prepara un brou de verdures i pollastre i omple el congelador amb racions que s’adaptin als membres de la família.
 2. Plena el rebost de fruits secs torrats o naturals, evita els fregits i salats. Llegeix els ingredients, en ocasions l’aspecte de l’embolcall pot resultar saludable però no et deixis portar per l’aparença.
 3. En general, els plats de cullera no són ràpids de preparar, cuina el doble de quantitat i omple el congelador, cigrons, llenties …
 4. No et passis amb les calories de més que et puguin aportar alguns dels plats típics de l’hivern si no estàs exposat al fred. Ja saps, si vius a la muntanya, les teves activitats són a l’aire lliure o marxes uns dies a esquiar potser necessitis aliments més calòrics sinó estàs en aquesta situació intenta prendre aliments calentets sense excedir-te en calòriques.

I sigui com sigui menja variat, equilibrat i fes exercici. Si encara no t’has decidit i has de triar gimnàs visita www.duetsports.com o www.duetfit.es on trobaràs les classes dirigides que millor s’adaptin a tu.
Segueix-nos a twiter @duetsports i @duetfit i t’espero al proper post!
‘Entrena la teva energia!

Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *